OVER

Over Frits Klaver

De schilderijen van Frits Klaver (Velsen, 1964) zijn bouwsels van zijn ervaringen als schilder en mens. Deze ervaringen worden in zijn werk samengevoegd en gecomprimeerd. Ze vertellen het verhaal van het schilderproces zelf, waarin toeval en bewuste keuzes een essentieel duo vormen.

In het werk worden de ondergronden opgebracht in gemengde techniek, met acrylverf, spuitverf en houtskool en daarna weer weggeschilderd of –geschuurd. Soms schemeren deze ondergronden hierna nog door een kleur heen, soms verworden zij slechts tot een niet zichtbare onderlaag, maar altijd zijn zij essentieel voor het proces. Dit alles met een ingetogen vormentaal en gereduceerd kleurenpalet.

In verschijning is het werk simpel, maar het werkproces is tijdrovend en inspannend, in feite bijna a-dynamisch. Hoewel de schilderijen allerlei associaties oproepen, blijft het beeld zich aan een sluitende interpretatie onttrekken. De illusie is meer waard dan de schijn van de werkelijkheid. Frits Klaver is woonachtig in Heemskerk, alwaar hij ook zijn atelier heeft.